Thurso
26 mei 2025 - Thurso, Verenigd Koninkrijk
Maandag 26 mei
Gisteravond naar Boer zoekt Vrouw kijken en het heeft 50% resultaat gehad.
3 boeren vonden een partner en 3 boeren kwamen alleen naar de reünie.
Ook hebben we nog een spelletje Scrabbel gedaan dat Bep weer won en ik nu met 0-2 achter sta.
Vanmorgen schijnt de zon en er is wel nog een behoorlijke koude wind.
We maken de camper rijklaar en vertrekken om 9.15 van de camping en het is 14 graden.
Naar de A9 en gaan eerst tanken. Brandstof voor de auto is één van de weinige dingen die goedkoper zijn dan bij ons.
We rijden over de A9, langs de kust, omhoog en omlaag met soms 13% stijgen of dalen, maar erg mooi!
De temperatuur blijft zo rond de 12 graden schommelen, komt ook door de harde wind.
We slaan af bij Latheron, richting Thurso. Na de afslag zoeken we een parkeerplaats en ga koffie drinken. Erg rustig op deze weg naar Thurso maar erg mooi!
Bij Thurso slaan we af en gaan naar het Castle of Mey, waar je bij mooi weer de Orkney Eilanden kan zien. Het is tussen 1566 en 1572 gebouwd en in 1952 heeft de koningin moeder Elisabeth, de vrouw van George VI, het gekocht als vakantiehuis. In WO II werd het gebruikt als verpleeghuis voor officieren. Zij liet het opkappen en na de dood van haar in 2002 is het opengesteld voor het publiek van 1 mei tot 30 september. Eind juli is het gesloten omdat dan Koning Charles III en zijn vrouw Camilla hier drie weken vakantie vieren.
Maar we komen voor gesloten poort en we zien dat het maandag en dinsdag gesloten is.
We rijden een stukje terug en slaan af naar Dunnet Head over een single road, zo’n 10km
Er zijn allemaal uitwijkplekken en de Engelsen en Schotten zijn zo beleefd om op zo’n passeer plek te stoppen net zoals wij dat doen.
Dunnet Head is het meest noordelijke punt van het vastenland van de UK. Er staat een vuurtoren die in 1831 in gebruik is. Ook een natuurreservaat met veel vogelsoorten.
Het is daar druk en we kunnen nog net een plaatsje “veroveren”
We rijden terug naar Thurso waar we op de camping gaan staan. Er zijn nog twee onbesproken plaatsen en één ervan nemen wij. Als de camper staat gaan we eerst eten.
Thurso heeft 8750 inwoners en is door de Vikingen gesticht. De haven werd gebruikt als handelspost.
De resten van de St Peter’s Church dateert uit de 12e eeuw. Ook liggen er nog resten van een kasteel dat tussen1872 en 1888 gebouwd is.
Nadat Bep de afwas weer droog in de kast heeft gezet gaan we aan de wandel.
Ook hier kan je de Orkney Eilanden zien en een Ferry vertrekt daarnaartoe in Scrabster, hier 2 km vandaan.
We lopen naar een vervallen kerk en komen in de winkelstraat waar veel winkels dicht zijn (maandag?) Ook zijn er vele winkels leeg. We zien een Koerdische kapper van zo’n 25 jaar en ik naar binnen. Er is één man voor me en die is snel klaar met de tondeuse. Ik vreesde voor m’n kapsel als ik de zaak weer verlaten zou hebben. Ik vertelde die jongen dat ik het niet zo kort wilde als de man die voor me was. Hij liet enkele kammetjes zien van z’n tondeuse en met de grootste ging ik akkoord. Hij begon te scheren en ik vreesde dat hij het ook over de bovenkant zou doen maar nee, de kam en de schaar.
Hij kwam uit Leeds waar ook zijn vader en moeder wonen en nu al vanaf 9 uur bezig was en honger had!! De zaak zag er niet uit allemaal haar rond de stoel, niets opgeruimd!
Toen ik klaar was en 14 pond had betaald ging de deur op slot. Bep was redelijk tevreden dus wat wil me nog meer, mij maakt het niet zoveel uit, Bep moet er tegenaan kijken!
We lopen het stadje door met dus veel gesloten winkels en ook hier lege winkels, te huur of te koop.
We lopen nog naar de St Peter and St Andrews Church uit 1830 maar is ook op slot.
Thurso zijn in de 50 er jaren van de 20e eeuw bijna 3x zoveel mensen bijgekomen, van 3000 naar 9000 inwoners. Dat kwam omdat er een Kerncentrale gebouwd werd. In 1954 geopend door Koningin Moeder en in 1964 alweer voorgoed gesloten en wordt tot 2070 ontmanteld.
De oude kerk (ruïne ) staat verderop en lopen we niet naar toe. We gaan naar de camper en drinken thee en wat later een wijntje. Buiten is het best fris, 12 graden, maar binnen is het heerlijk. De zon schijnt af en toe en er zijn ook regenbuien. Tegenover ons zit een stel met een daktent naast de auto te eten. Ze zijn nog jong en dus geven ze niet om de kou.
Bep gaat weer wat lekkers koken en als de afwas is gedaan gaat de TV aan.

Wel jammer dat dat kasteel precies op maandag en dinsdag dicht is!