Havnso
16 mei 2026 - Føllenslev, Denemarken
Zaterdag 16 mei
Gisteravond viel de wind weg en was het blak stil. Ook een klein buitje gehad.
Vannacht ook wat miezerregen en het was geheel bewolkt vanmorgen. Het was niet echt koud maar toch even het zoemertje aangezet.
Na het eten de camper weer in orde maken voor de volgende trip. Na het aftappen van het vuile water en de WC leegmaken, vertrekken we om 9.35 uit Kerteminde, het is 9 graden. We rijden binnendoor langs de kust naar Nyborg. Dan gaan we de Grote Beltbrug over waar je aan het einde tol moet betalen (€49,14). Hele hoge brug, een heel bouwwerk. Een stukje de brug over slaan we af naar Kalundborg en rijden door een heuvelachtig landbouwgebied. We kregen af en toe een buitje maar was net droog toen we op de camping in Havnso aankwamen (11.30 en 9 graden). Ingeschreven, kon ook digitaal, en kreeg de informatie via de mail toegezonden. Dus naar de plek gereden en de camper geïnstalleerd. Meteen aan de koffie en ik een rondje lopen over deze grote camping. Dan is het al weer etenstijd en daarna heeft Bep nog wat klusjes voor mij. Dan loop ik naar de receptie want over het douchen is mij niet helemaal duidelijk. Maar ik krijg uitleg en begrijp het!
De Grote Beltbrug verbindt de eilanden Funen en Seeland en is in totaal 17km lang. Het bestaat uit twee bruggen van 6,6 en 6,8km lang en een spoortunnel van 8km vanaf het eiland Sprogo dat in het midden ligt. Het eerste stuk naar het eiland werd tussen 1988 en 1994 gebouwd met een doorvaarthoogte van 18m. Tegen het andere stuk, tussen Sprogo en Seeland, had Finland bezwaren omdat ze van mening waren dat de offshore booreenheden niet onder de brug zouden kunnen doorvaren. Na betaling van 90 miljoen Deense Kronen trok Finland zijn bezwaren in. Van 1991 tot 1998 werd de hangbrug gemaakt. De brug is 6790m lang, 31m breed en de langste overspanning is 1624m met een doorvaarthoogte van 65m. De brug kostte circa 4,2 miljard Euro en om het terug te verdienen wordt er tol geheven. De Pilonen waar hij aan hangt zijn 254m hoog. In juni 1998 werd het geopend. Dus zitten we nu gevangen op het eiland Seeland, tussen twee tolbruggen en diverse Ferry’s!
We brengen deze middag door om te lezen en de reis verder te bekijken. Nog steeds af en toe een bui met veel wind dus blijven de fietsen achterop!
Ik zou nog even verder rondkijken maar de ene bui na de andere bui komt ons verwelkomen dus gaan we Skip Bo spelen met een gezellig muziekje erbij. Nou ja, als je twee keer verliest is het minder gezellig voor mij dan! Na de thee nemen we nog een wijntje voor het eten en hopen op morgen mooier weer zodat we even naar het dorp kunnen lopen dat vlakbij is.
Bep zorgt weer voor het eten en dat smaakt alsof we thuis zijn, heerlijk.
Na het eten is het droog maar nog best een harde wind!
Tineke Honingh:18 mei 2026Shoot! Nu maakte IK een typfout!! HAVNSO. Hèhè.