Naar de stad en de kapper

11 mei 2026 - Grenaa, Denemarken

Maandag 11 mei

Gisteravond “de erfenis” gekeken en zagen dat een schilderij, in bruikleen gegeven door zijn Joodse buren, na 80 jaar aan een 100 jarige nicht, in Amerika en erfgenaam, kon worden teruggegeven, bijzonder!

Vanmorgen scheen de zon volop maar het was koud. Dus eerst de kachel aan voordat we uit bed stapte. Maar als de zon schijnt is het zo warm.

Bep eerst douchen voor het eten.

Na het eten de diverse klusjes en ik ga op de fiets even een ronde over de camping maken. Het thema van deze camping is Piraten. Er is dan ook een enorm Piratenschip als speelplaats voor de jeugd. Ook zie ik dat deze camping enorm groot is met misschien wel 500 plaatsen. Alleen is het erg stil want je ziet bijna geen mens. Gisteren zijn er heel veel naar huis gegaan en laten hun caravan staan want er zijn heel veel seizoenplaatsen.

We drinken koffie in de camper omdat de zon af en toe weg gaat en het dan koud is buiten. We manken ons op om naar het centrum te fietsen en nemen nu een andere route, door het bos, maar daar ook grindpaden! Maar komen goed uit en na 6km staan we in het centrum bij de kerk die nu ook nog op slot is.

We lopen alle winkelstraten door waar veel kleding te koop is maar duur volgens Bep. Veel locale winkels maar niet echt gezellig want ook niet veel mensen op straat en koud! We zagen ook diverse kapperzaken en ik zei tegen Bep:” vanmiddag ga ik naar de kapper”. We lopen terug naar de fietsen en ik zie iemand de kerk in gaan. Hij gaat denk ik na twaalven open. Binnen mooi, een bootje en ook een mooie preekstoel. Het ziet er piekfijn uit! Dan naar de fietsen en we gaan nog even bij de Lidl aan om nog wat benodigdheden mee te nemen. We zijn half twee weer bij de camper en meteen eten.  Na het eten ik meteen terug naar de kapper. Ik had een kapper gezien die ook senioren knipt. Ik moest wachten, er waren er twee voor waaronder een jongen die met het kleinste kammetje geschoren werd. Ik zei tegen hem dat ik dat niet wilde. Het was een Koerdische  kapper die gelukkig ook wat Engels sprak. Hij is al 10 jaar in Denemarken en heeft 5 jaar hier op school gezeten en schrijft en spreekt de taal. Ook heeft hij wat Engels geleerd, hij zal tegen de 30 jaar zijn. Hij heeft ook een oom die in Nederland woont en dicht tegen de Duitse grens woont en twee kapperszaken heeft. Hij vindt het leuk om een toerist te knippen en om wat Engels te spreken (ik gelukkig ook!) Goed geknipt en dezelfde prijs die ik bij mijn eigen kapper op Marken moet betalen, inclusief fooi! Ik rij weer terug en ga naar de kringloopwinkel van het Rode Kruis om een wijnglas te kopen die Bep had gebroken. Voor 80 cent ging ik met een wijnglas weer naar de camper. Er hing een donkere lucht boven de zee dus meteen de fietsen achterop gezet onder zeil en de tafel en grondzeil opgeruimd. Bep had ondertussen thee gezet en toen we aan het eerste kopje zaten begon het zacht te regenen. Ook hier in Denemarken is het al lang droog geweest en kan de natuur en ook de boeren wel wat regen gebruiken. Maar als toerist zit je daar natuurlijk niet op te wachten. We nemen nog een glaasje voor het eten. Bep heeft haar best weer gedaan en smaakte weer prima. Als ik de vuilnis ga weggooien regent het nog steeds maar we zitten binnen en daar is het heerlijk!

1. Diane Honingh:
    11 mei 2026
    Hier op Texel hebben we een paar aardige hagelbuien gehad sinds de namiddag. Ik vind het wel genoeg geweest dus iedereen die het te droog vindt moet maar met een gieter water gaan geven. Ik stem voor droog weer de rest van de week!
  2. René Ouderling:
    11 mei 2026
    Hier niet echt veel regen gehad een paar vlagen zon, een koude wind en temperatuur rond 13 graden. Dus niet echt van je helejadioo weer.