Op de fiets naar de Bodensee
12 september 2026 - Orsingen-Nenzingen, Duitsland
Zaterdag 12 september
Gisteravond werd het fris dus na het eten niet meer buiten gezeten.
Ook werd het later fris in de camper en zijn we niet te laat naar bed gegaan.
Vanmorgen mooi weer, blauwe lucht, maar best fris zodat we de kachel even aangehad hebben om de kou even uit de camper te halen.
Na het eten haal ik de fietsen van de camper en gaan we buiten koffie drinken.
Na de koffie op de fiets naar Stockach, een kleine 2 km hiervandaan.
Zetten de fietsen bij een warenhuis en lopen de steile weg op naar boven.
Komen bij de St Oswald kerk, een Rk kerk, maar die is op slot. De kerk is van 1933 en staat op de fundering van een kerk uit het begin van de 15e eeuw. Die werd in 1704 verwoest en heeft men tussen 1708 en 1728 de kerk herbouwd. In 1932 is het kerkschip afgebroken en heeft men een modernere herbouwd waarbij de toren gespaard bleef.
We lopen verders naar boven en zien een beeld van een hofnar dat Hans-Kuony-Brunnen moet voorstellen die de aartshertog in 1315 waarschuwde voor een militaire veldtocht tegen de Zwitsers. Ik loop de VVV in voor informatie en is tevens de ingang van het stadsmuseum. Ik krijg wat informatie en een kaartje en ook vraag ik voor fietsroutes. Ook die krijg ik en we lopen verder het stadje in dat toch wel tegenvalt. Wel wat oude gebouwen maar we zijn teveel verwend de afgelopen week.
Wat wel opvalt is dat er zo weinig leegstand van winkels zijn in de plaatsen die we bezocht hebben. We lopen weer naar beneden, zoeken de fietsen op en rijden naar de Aldi om nog wat brood voor vandaag een morgen te kopen.
We rijden terug naar de camper, gaan eten, en gaan dan op de fiets naar Ludwichshaven dat aan de Bodensee ligt.
Het is niet ver maar een behoorlijk hoogteverschil. Het gaat heel lekker want we gaan naar beneden en hoeven weinig te trappen! Beneden aangekomen gaan we op een bankje genieten van het uitzicht en ook het weer dat heerlijk is. We lopen een stukje en zien bij het Rathaus allemaal wit aangeklede stoelen staan want er is straks een trouwerij. Ook muzikanten zijn aan het oefenen op hun viool, Cello en piano. Ook zien we enkele enthousiastelingen die gaan zwemmen.
We gaan niet op een terras zitten want we moeten nog naar boven fietsen en dat moet niet met “pap” in de benen.
Maar in de Turbo stand fietsen wij probleemloos omhoog en komen weer bij de camper aan. Nemen een bakkie thee en Bep gaat lezen en ik ga wat schrijven. Het is heerlijk hier en ook zo rustig. We zitten aan het fietspad en daar wordt aardig gebruikt van gemaakt.
Dan is de vijf in de klok al een tijdje geweest als we een drankje nemen.
We blijven nog tot 7 uur buiten zitten dan gaat de zon achter de bomen en wordt het fris.
Bep gaat eten maken en ik ga buiten de stoelen opruimen en de fietsen onder het zeil zetten, dan ook naar binnen.
Het was vandaag weer een heerlijke dag.
Diane Honingh:12 september 2026Wat een leuke foto van jullie samen!