Prachtig weer

17 mei 2025 - Corbridge, Verenigd Koninkrijk

Zaterdag 17 mei

Gisteravond na de TV nog twee spellen Skip Bo gedaan dat in 1-1 eindigde, dus stand 4-3. De programma’s zijn hier één uur eerder afgelopen dan thuis dus blijft er tijd over om een spelletje te doen.

Vanmorgen eerst bewolkt en ik maak het zonnepaneel schoon omdat het onder een boom heeft gestaan dat van dat kleefspul afscheid. En dan blijft er van alles aan kleven.

Ook het dak is vies, komt ook omdat we (gelukkig) geen regen gehad hebben. Zal wel een keer gebeuren en dan gaat dat er wel weer af.

We drinken koffie en blijven hier nog een dag, dus betaal ik er één dag bij.

Na de koffie gaan we aan de wandel, over de brug van de Tyne, het dorp door en naar de Romeinse gewezen stad. Senioren entree betalen (£10,-pp) en het museum bekijken waar gebruiksvoorwerpen en vele ander dingen liggen uit de tijd dat hier Romeinen woonden.

De stad was gesticht lang voordat de muur van Hadrianus er was. Het ontwikkelde zich als de meest noordelijke stad van het Romeinse Rijk. Toen ook de muur voltooid was leverden ze ook goederen en diensten voor de garnizoenen die bij de muur gelegerd waren. Ook waren er zo’n 800 soldaten van het 2e leger daar gestationeerd.

De muur van Hadrianus, Keizer van 117 tot 138 n. Chr., liet deze muur bouwen tussen 122 en 128 n. Chr. Het werd een muur van kust naar kust en was 117km lang. Dit als bescherming van de noordgrens tegen de invallen van de Picten. De muur was 3 tot 2,3m breed en tussen 3,6 en 5 meter hoog.

Er lagen 80 kleine forten aan de muur, ong. één Romeinse mijl uit elkaar. De muur werd door ong. 9000 man bewaakt.

Als we het museum gezien hebben gaan we naar buiten om de overblijfselen van het stadje te aanschouwen. Je moet een redelijke fantasie hebben om te zien hoe het er toen uitgezien moet hebben. We lopen er helemaal doorheen en het is prachtig weer.

Als we het gezien hebben lopen we er uit en wandelen naar de rivier waar de Romeinen een brug hebben gehad over de rivier de Tyne. Maar je vindt er niets van terug, althans wij niet!

Lopen langs de rivier over een mooi wandelpad terug naar Corbridge.

We gaan meteen eten bij de camper want het is al laat!

Daarna maken we er een rustige middag van om te genieten van het prachtige weer. De temperatuur loopt zelfs op naar 35 graden in de luwte van de camper, heerlijk.

Na de thee een wijntje en als de zon om 18.45 achter de bomen verdwijnt gaat Bep aan het eten beginnen en ik ruim het buitengebeuren op want het wordt dan ook een stuk frisser.

1. Diane Honingh:
    18 mei 2025
    Als de zon dan ook zou blijven kleven aan je paneel…..
    Hier was het gisteren ook aangenaam weer. We hebben nog lekker even buiten gezeten. Eerst ‘s morgens geraniums gehaald voor in de bakken en Finus heeft ze meteen allemaal erin gezet. Is dat weer netjes.
  2. Tom:
    18 mei 2025
    Jeetje wat lekker zo warm!
  3. Natascha:
    18 mei 2025
    Wat een heerlijk weer en prachtige foto’s! Hier van het weekend ook mooi weer, das een stuk fijner voetbal kijken. Gister uiteten geweest met de oud en nieuwgroep, dus vandaag een rustig dagje.😉 Fijne avond!