Naar de stad

26 juni 2025 - Cullum Copse, Verenigd Koninkrijk

Donderdag 26 juni

Gisteravond eerst TV gekeken en de beschouwingen van de NATO top bekeken. Pieter Cobelens, oud Generaal Majoor, was ook in zijn nopjes want een Wereldoorlog III komt er voorlopig niet na deze NAVO vergadering en ik vertrouw op Pieter zijn uitspraak. Daarna nog een spel Scrabbel gespeeld dat ik won en nu is de stand weer gelijk is, 5-5

Vannacht wat geregend en vanmorgen wat miezerregen. Daarna nog wat buitjes.

Na het eten gaan we ons opmaken om met de bus naar Exeter te gaan. Het is gelukkig droog geworden met een zonnetje.

We vertrekken om 10 uur want het is nog een stukje lopen. Om 10.20 komt de dubbeldekker bus en brengt ons na een half uur in het centrum van Exeter.

Wij betalen 12 pond voor een dagkaart en als je hier 60+ bent kan je een kaart krijgen om gratis met de bus te gaan. Een vrouw vertelde dat het was om minder verkeer op de weg te hebben en dat de oudere er wat meer eropuit zouden trekken.

Uitgestapt en naar de High Street gelopen en eerst koffie gedronken met wat lekkers!

Exeter is een stad met 130.000 inwoners, ligt aan de rivier de Exe, en de streek is al heel lang bewoond. Er zijn vondsten gedaan uit het Stenen, Bronzen en IJzeren tijdperk en dat gaat dan terug tot 3000 v. Chr. Ook de Romeinen hebben hier gewoond. Een groot badhuiscomplex uit die tijd is in 1970 opgegraven.

Ook de Vikingen hebben hier vertoefd toen ze het in 877 veroverde.

In 1067 kwam de stad in opstand tegen Willem de Veroveraar die terstond de stad belegerde en na 18 dagen gaf de stad zich over. Ook in 1140 werd de stad belegerd en gaf zich na 3 maanden over omdat het drinkwater op was. In die tijd was het een belangrijk centrum van wolproductie en wolhandel.

In 1588 leverde de stad schepen voor de aanval op de Spaanse Armada.

In de vroege jaren van de industriële revolutie leek Exeter een goede uitgangspositie te hebben vanwege de energie die opgewekt werd door de snelstromende rivier de Exe.

Maar toen de stoommachine zijn intrede deed en het water als belangrijkste energiebron verving, was die voorspoed voorbij.

In 1940 en 1942 bombardeerde de Luftwaffe Exeter 18 keer waarbij het grootste gedeelte van de oude binnenstad verloren ging en de Kathedraal ook schade opliep. Er werd weinig moeite gedaan om de oude binnenstad te restaureren. Gebouwen werden gesloopt en er werd een nieuw stratenplan gemaakt.

We lopen de High Street in en het is daar al behoorlijk druk. Heel veel bekende winkels en natuurlijk ook diverse winkelcentra’s. We lopen naar de overblijfselen van het kasteel dat in 1068 gebouwd is. Alle gebouwen hiervan werden in 1770 gesloopt om plaats te maken voor een gerechtsgebouw. Als we verder lopen komen we langs een oude Gildehal van 1569 (?) en daar nemen we ook een kijkje in. Mooi houtsnijwerk! We lopen verder naar de Kathedraal en gaan naar binnen. De plek waar de kathedraal gebouwd is was een Romeins Fort geweest die tussen 55 en 75 gebouwd was. De Kathedraal, gewijd aan St Pieter, is in 1050 gebouwd. In 1114 gaf de Bisschop aan om een nieuwe, grotere Kathedraal te bouwen. Maar in 1258 was er een grote verbouwing waarvan een deel van het oude gebouw behouden bleef. De Kathedraal was in 1400 voltooid. Daarna is hij nog vele malen gerestaureerd. In 1942 werd de Kathedraal getroffen door een bom maar alle kostbaarheden, zoals de glas in loodramen en veel meer bijzondere spullen, waren verwijderd en elders opgeslagen. Binnen enorm groot en kunnen maar de helft bekijken omdat ze de andere helft aan het renoveren zijn. Maar erg mooi! We lopen naar buiten en komen nog langs een paar kerken en ook langs de Romeinse muur uit het jaar 200.

We doen natuurlijk ook diverse winkels aan want die zijn er hier zat!

We lopen nog een stuk door de winkelstraten en zouden hier eigenlijk ook eten. Maar we hebben nog geen honger en we zijn het eigenlijk zat! Als ik op mijn telefoon kijk hebben we 8,5km gelopen hier in de stad!

We besluiten om de bus terug te nemen want ik heb ook, als het goed is, nog een klusje te doen om de pomp te vervangen, als die aangekomen is.

Ik bel een halte te vroeg en ik naar de chauffeur en zeg dat ik me vergist heb en er straks pas uit moet! De chauffeur heeft begrip anders zouden we voor theetijd niet op de camping zijn aangekomen. Uitgestapt en meteen naar de receptie en hij stond al met de pomp in zijn hand, hij was er! Ook nog een stuk goedkoper dan in Nederland! Ik de man bedankt en wilde er niets voor hebben. Wij hebben nog wat kleine houten Hollandse klompjes en die geven we aan speciale mensen en dat was hij! Hij was er erg blij mee.

Eerst nog wat eten, en het was inmiddels over drieën dat ik aan de klus begon. Toen we aan de thee zaten was de klus geklaard en alle spullen weer opgeruimd.

Het was lekker weer en buiten thee gedronken en ook een wijntje. Wat lang blijven zitten zodat we laat begonnen te eten.

Na het eten aan de administratie dat vandaag weer een lang verhaal is geworden, morgen maar wat korter!

1. René Ouderling:
    26 juni 2025
    Leuk man van die klompjes
  2. Diane Honingh:
    27 juni 2025
    Ooooo, even je hart opgehaald mam? Allemaal leuke winkels zag ik op de foto’s!
    En wat een gezeik met die pomp. Dacht je dat het voor elkaar was voor je van huis ging! Hopelijk houdt deze het wel 10 jaar vol. Temeer omdat er een goed verhaal achter zit.
  3. Tom:
    27 juni 2025
    Veel bekende winkels dus de portemonnee een aantal kilos lichter?