León

20 september 2025 - León, Spanje

Zaterdag 20 september

Gisteravond TV gekeken en laat naar bed gegaan.

Vanmorgen rustig weer, niet koud maar hoge bewolking.

Na het eten gaan we de camper reisvaardig maken voor de volgende trip.

Nadat we water afgetapt hebben en vers water hebben ingenomen vertrekken we om 9.35 uit Ribadesella. Dan een stuk omhoog en eerst tanken voor €1,469/L en Bep meteen brood halen.

Dan naar de A8 die vrij rustig is. Even voor Gijón naar de A69 bij Mires waar lelijke flatgebouwen staan aan de rivier de Lena.

Dan komt er een behoorlijke klim en we zitten steeds achter een Nederlander die het zelfde tempo heeft als wij. Heel veel tunnels en één van 4,1km. Daar even voorbij is een parkeerplaats waar we koffie gaan drinken, de Nederlander ook!

Wij vertrekken het eerst en meteen komt hij achter ons aan en blijft dat op redelijke afstand. We rijden tot 900m hoogte en het blijft zo 20-22 graden.

Bij de tolpoortjes is de Nederlander net iets sneller dan wij en rijdt dan weer op kop!

Ik heb hier voor de tolweg gekozen omdat Bep het niet leuk had gevonden als we de N630 hadden genomen met heel veel cols en maar een tweebaans weg. Ik vond het ook goed zo!

We slaan bij León af en ik knipper nog even naar de Hollander en die rijdt door.

We komen om 12.35 aan op de camperplaats in León waar plaats is voor 50 campers. Het is redelijk rustig dus plaats genoeg. Koop een kaartje voor 5 euro en dan gaan we eten. Als dat op is lopen we naar de binnenstad wat 15 min. lopen is.

León was eerst een legerkamp in de 1e eeuw van Chr. Dit werd opgericht door het Romeinse Legioen, Legio VI Victrie. In 68 na Chr. kwam er een vast legerkamp wat de latere oorsprong van de stad werd. In 586 werd de stad ingenomen door de Visgoten en in 712 door de Moren en teruggewonnen in 850.

León was ook een belangrijke halte voor de pelgrims die naar Santiago de Compostela liepen. Dank zij de vee industrie ging het voorspoedig in León.

Het heeft nu 136.500 inwoners en ligt op een hoogvlakte van 840m.

Het eerst komen we in de Baseliek 12e eeuws waar wij naar binnen gaan enorm groot en 23 leden van het Koninklijke León liggen daar begraven. We lopen door de volle straatjes waar de terrassen vol zitten, het lijkt wel happy hour!

Dan komen we bij de 13e eeuwse Kathedraal waar we niet inkunnen omdat er trouwerijen zijn. Naar het Plaza Major, mooi vierkant plein met arcaden en het stadhuis. Ook is er markt geweest en is het heel rommelig. De lucht betrekt en we lopen richting camperplaats, langs wat overblijfselen van de muren die om León hebben gestaan.

Het begint te regenen en te onweren en iedereen vlucht de kroegen in, dus overvol!

Wij gaan een supermarkt in en treuzelen met wat boodschappen te kopen.

Als het er wat op lijkt gaan we onder war balkons door naar de camperplaats. We drinken thee en dan is het weer over en gaan we nog even naar de Lidl, 5min. hier vandaan.

Als dat in de camper ligt zoeken we een terras op om een wijntje te drinken. Om 18.20 gaan we weer terug naar de camper en Bep gaat eten maken. Als dat op is en het gereedschap weer schoon in de kast ligt gaan we TV kijken.

1. Diane Honingh:
    20 september 2025
    Jemig pa, tolweg ipv een ‘eng’ weggetje! Wijsheid komt echt met de jaren 😉.
    Wij net beste zangers gekeken, heerlijk programma!