De stad in
22 september 2025 - Tordesillas, Spanje
Maandag 22 september, Herfst!
Gisteravond moest toch even het elektrische kacheltje aan om het behaaglijk te houden.
Vanmorgen ook even de gaskachel aangezet omdat het maar 14 graden was in de camper.
Maar de lucht is strakblauw en moet nog boven de bomen uitkomen om op de camper te schijnen.
Dan eerst allemaal klusjes, oa de schotel resetten omdat hij gisteravond niet naar beneden wilde. Dan aan de koffie en daarna gaan we lopend naar de stad.
Over de middeleeuwse brug die over de Douro gaat. Deze rivier komt bij Porto in de Atlantische Oceaan. Mooi aanblik van de stad en lopen meteen naar de VVV. maar is op slot. Bij de Bibliotheek lopen we even naar binnen maar niet veel te zien. Daarnaast Iglesia San Antoin uit de 15e/16e eeuw wat nu museum is maar vandaag ook gesloten. Komen op de Plaza Major waar het gemeentehuis staat en dat wel een opknapbeurt kan gebruiken. We lopen verder naar Iglesia Santa Maria die gebouwd is op een oude Moskee. In de 16e/17e eeuw ver en herbouwd maar ook op slot! Lopen verder naar Hospital de Mater Dei dat in 1467 gebouwd is en een sociale functie had voor zieke arme mensen die medische zorg nodig hadden. ( op slot) We komen bij Iglesia San Pedro uit de 16e eeuw maar ook op slot. We treffen het niet vandaag want ook het klooster Santa Clara is ook vandaag op slot. Het is gebouwd door Alfonso XI in 1340. Zijn zoon bouwde het af en zijn eerstgeboren dochter Beatriz die er volgens testament er een klooster van maakte.
De stad valt ons tegen heel veel leegstand en achterstallig onderhoud en dichte winkels. Ik loop nog naar het standbeeld van Johanna van Castilië die de eerste monarch was die regeerde over het koninkrijk Castilië en het koninklijk Aragon wat later Spanje zou worden. Zij werd opgesloten door haar vader en stierf op 12 april 1555 hier in Tordesillas.
We hebben door de hele stad zware hekken gezien die diende voor het feest dat uit de 16e eeuw stamt, Toro de la Vega, en vorige week gehouden werd. Er wordt een stier door de straten van de stad gejaagd, over de brug en wordt dan in een open veld met speren dood gemaakt. Dit mag niet meer sinds 2016. Het heet nu Toro de la Pêna
We lopen de brug over en gaan bij de camper eten in de zon al is het niet echt heet.
Bep lezen en ik schrijven.
We maken er een rustige middag van en genieten van de zon. Bakkie thee en dan de luifel opruimen om de zon op ons stukje te laten schijnen. Ook kijken we even waar we morgen de camper gaan neerzetten.
Dan kunnen we ook nog een wijntje nemen in de zon. Bep gaat weer voor net eten zorgen terwijl ik buiten het meubilair opruim, ga nog wel even van de zon genieten.
We eten binnen want Bep heeft er een hekel aan als het eten koud wordt.
Na het eten nog het zeil opruimen zodat we morgenochtend niet zoveel werk hebben om te vertrekken.
Het plan was om hier wat langer te blijven maar de stad viel tegen ook omdat alles op slot zat. En dan morgen weer dezelfde route te lopen hebben we geen zin in.
Diane Honingh:22 september 2025Jullie zaten lekker in het zonnetje. Hier was het ook niet erg warm maar toch vanmiddag thee buiten in het hoekje gedronken. En toen was het heerlijk!