Paimpol
12 september 2024 - Paimpol, Frankrijk
Donderdag 12 september
Gisteravond nog een paar buitjes gehad. Wij ook nog “We zijn er bijna” op terugkijken bekeken. Het is leuk om plaatsen te zien waar wij ook geweest zijn. Nu zijn ze in Evora en daar zijn we ook al een paar keer geweest.
Vannacht geen regen meer gehad en vanmorgen schijnt de zon al is het best koud buiten.
We maken de camper weer gereed voor de volgende etappe en nadat we het vuile water hebben gelost vertrekken we om 9.45 uit Ponterson, de zon schijn wel maar het is slechts 12 graden.
We rijden over de N176 en komen langs Dol de Bretagne waar we in ons kampeerverleden 50 jaar geleden hebben gestaan. We waren met een bungalowtent die boven op de imperiaal zat. Onze oudste dochter is daar één jaar geworden maar hebben daar goede herinneringen aan overgehouden.
Even voorbij Dinan drinken we koffie en krijgen ook meteen een regenbui! Dan verder, af en toe de zon maar ook af en toe een regenbui. De temperatuur komt niet boven de 14 graden! Ook nog in de file even voor St Brieux maar was na 10 min. opgelost
Even voorbij St Brieux gaan we richting Paimpol waar we om 12.05 aankomen voor de slagboom. Ik zou ons inschrijven maar de deur was op slot. Van 12.00- 15.00 gesloten!
Even rond gelopen, Bep ook uit de camper en gekeken wat het was en als we terug lopen zien we een mannetje en dat blijkt diegene van de Gemeente te zijn die bij de receptie zit.
Wij gevraagd of we niet op het terrein konden met de camper en na wat aandringen kon dat. Hij de slagboom omhoog en wij het terrein op en de camper neergezet. Hij kwam om 3 uur terug en dan zouden we de papieren wel in orde maken.
Wij eerst eten en ik nog een verkenningsronde gemaakt over de grote camping en weer naar binnen want het begin weer te regenen. Volgens de weerprofeten zou dit voorlopig de laatste regendag zijn, laten we het hopen.
Daarna nog even gekeken waar een bakker is en die is in de buurt, een Depot de Pain vlak bij de kerk. Het is 3 uur geweest en ik ga betalen maar heb nog 3 mensen voor me die ook voor de slagboom staan!
We drinken de thee buiten maar als we aan een wijntje toe zijn krijgen we een klein buitje, dus de stoelen en wij naar binnen. Even later schijnt de zon alweer maar blijven binnen.
Bretagne is al heel lang bewoond en heeft een lange geschiedenis. Voor de IJstijd waren er al menselijke nederzettingen buiten de kust toen het zeewater 100m lager was dan nu.
In de prehistorie zo’n 5000v. Chr. bewerkten ze het land en vervaardigden bijlen en voorwerpen van gepolijst graniet dat ze in het Rhônedal, zuid Frankrijk en in Engeland verhandelde. Ze aanbidden de Goden en er waren hier Menhirs en Dolmen uit die tijd. De oudste Dolmen is van 4600v. Chr.
500v. Chr. werd het schiereiland Armorica ingenomen door de Kelten die landbouwers waren en ook ijzer bewerkten, munten sloegen en overzeese handel dreven.
In 57v. Chr. bezetten de Romeinen Armorica olv Julius Caesar.
Na de Romeinen plunderden de Frankische en Saksische piraten de bevolking en sloegen op de vlucht.
In de 6e eeuw staken grote aantallen Britten (Keltische stam) uit Wales en Cornwall het Kanaal over om zich te vestigen in Armorica dat ze klein Brittanië of Bretagne noemden.
Het was een vredige invasie die 200 jaar lang duurde. Onder de nieuwkomers waren vele christelijke monniken die een Keltische variant van het Christendom invoerden.
Einde 8 e eeuw namen de aanvallen van de Noormannen toe en plunderden steden en kloosters. Nadat de Vikingen zich in Normandië hadden gevestigd namen de plunderingen af. Vanaf de 10e tot de 14 e eeuw werd Bretagne een Feodale staat en bleef onafhankelijk van de Franse en Britse koningen.
In 1532 werd het een onderdeel van het Franse Rijk met behoud van hun vrijheden, rechten en privileges.
Nu nog zie je dat de steden in twee talen worden aangegeven, in het Frans en Bretons. Ze hebben dan ook een eigen taal waar je niets van snapt net zoals het Wales.
Bep gaat eten maken en als dat op is ga ik in de administratie.
Het is weer een lang verhaal geworden vandaag!
Diane Honingh:13 september 2024Die foto’s met blauwe luchten is wat we willen zien! Ik hoop voor jullie dat de regen in Frankrijk nu op is. Hier begint het er na een paar herfstdagen ook weer op te lijken. En voor halverwege volgende week geven ze nog iets van 22 graden op. We gaan het zien!
Tom:14 september 2024Hopelijk houden de blauwe luchten aan! En de aandringer wint hahaha