Rörvik

31 mei 2026 - Rörvik, Zweden

Zondag 31 mei

De wedstrijd van gisteravond werd dus door penalty’s beslist. PSG de terechte winnaar met 72% balbezit. Het lijkt wel een trend, ook WillemII en Ajax wonnen hun “finale” dmv strafschoppen.

Vanmorgen mooi weer volop zon, maar we gaan zo weer verder dus alles weer op zijn plaats zodat we kunnen vertrekken.

Eerst de kaartjes in de brievenbus en dan vertrekken we om 9.30 uit Sjötorp. We gaan over het Gotha kanaal, langs Mariestad richting Jönköping. Een mooie rustige weg, heuvelachtig, en een wisselend landschap. Ook zagen we hier koeien in de weide lopen en gemaaide landerijen. Het is een drie baans weg met wisselend twee banen en dan weer één. Sommige stukken 100km/u. We zoeken een geschikte parkeerplaats maar wel die vlak aan de weg zijn maar niet eentje die van de weg af is en je even rustig kan zitten.

Maar 20km voor Jönköping is er een, bij een meertje, en daar gaan we koffie drinken (11.15 en 19 graden).

Om Jönköping heen, stukje E4, en nemen de afslag naar Växjö dat een 80km/u weg is.

Ook deze weg is heuvelachtig en afwisselend. Voor ons in de verte een oude Volvo die heel zachtjes rijdt met een gevarendriehoek achterop. We hebben dat al diverse keren gezien en er zitten meestal jongelui in. Bep het opgezocht en wat blijkt?

Jaren geleden was er een tekort aan landbouwvoertuigen. Toen heeft de Zweedse overheid besloten om ook gewone auto’s te registreren als landbouwvoertuig. Daar gelden andere regels voor, goedkopere verzekering en een bromfietsrijbewijs. Je mag dan vanaf je 15e jaar met zo’n voertuig rijden, dit wordt een A Tractor genoemd. Niks geen Fatbike of scooter maar gewoon een auto. Er moet een snelheidsbegrenzer op zitten zodat hij niet harder kan dan 30km/u. Je ziet dan ook veel oude Volvo’s rijden met jongelui achter het stuur! Maar het is best gevaarlijk op een weg waar je 80km/u mag rijden!

Even na Vrigsted slaan we af naar Rörvik waar een camperplaats is bij een restaurant dat “Lieblingsplatz” heet. De weg hier naar toe heeft Bep 23 flitspalen geteld! Dus wel opletten blijven!  De camper neergezet en ik het restaurant naar binnen om ons in te schrijven. Drie dames achter de bar waarvan er één me hielp in keurig Engels. Ik gevraagd of we daar vanavond ook kunnen eten maar wat blijkt? Het is vandaag in Zweden moederdag en alles is gereserveerd voor vanavond. Jammer want in Nederland is dat al geweest en zal Bep dus weer zelf moeten koken! Ik vraag ook naar de naam en ze zei dat de familie uit Duitsland komt en hier zijn neergestreken en een restaurant met een kleine supermarkt zijn begonnen. Erg aardige mensen!

Wij gaan eerst eten voordat we een rondje dorp gaan doen dat maar 555 inwoners heeft.

Het valt ons op dat hier maar heel weinig houten huizen staan. De meeste zijn van steen of met steenstrips. We lopen richting de Dam die de twee meren, de Hillen en de Allgunnen, van elkaar scheidt. Weinig te zien dus, wel twee kerken waarvan één met een klokkentoren. We lopen weer terug naar de camperplaats en zien dat er nog drie zijn bijgekomen, allemaal Duitsers! Wij gaan lekker buiten zitten want het is heerlijk.

Na de thee een wijntje/biertje voor het eten. Bep gaat om half zeven naar binnen om het eten voor vanavond te maken. Na het eten kunnen we nog heelijk buiten in de zon zitten.

1. Diane Honingh:
    31 mei 2026
    Jammer dat jullie niet lekker konden gaan eten in het restaurant!